Rapport från Vasaloppsspåren
- 6 mar 2018
Rekordmånga ALKare åkte i år vasaloppet - fantastiskt kul att se att längdåkningssektionen växer så att det knakar.
Andreas Berg som åkte både öppet spår och "riktiga" vasaloppet en vecka senare (hur galet är inte det?) lämnar följande rapport:
Vi var 19 st. klubbmedlemmar som åkte Vasan och 5 st. som valde att åka Öppet spår.
Utöver detta så fanns det flertalet andra Värnamobor i startleden och jag vet att VN kommer publicera en komplett lista under veckan.
För er som är oinvigda så körs alltså dessa tre lopp (Öppet spår arrangeras både söndag och måndag) över samma klassiska Vasaloppssträcka mellan Sälen och Mora över 90 km.
Alla loppen går dessutom att tillgodoräkna sig om man kör en Svensk klassiker men där någonstans upphör likheterna.
Tänkte försöka mig på att beskriva skillnaderna lite i och med att jag åkt båda och nu senast inom en period från söndag till söndag.
I själva Vasaloppet är det en masstart som går kl. 08:00 och all tidtagning börjar då (alltså inte när man passerar startlinjen).
Detta innebär att de bakre leden som inte har seedat sig till en bättre startgrupp har en stund innan de är framme vid själva startlinjen.
Loppen inleds sedan med en ganska kraftig klättring och spåren går ganska snabbt ihop och ni som sett helikopterbilder från starten vet vilken kö som uppstår.
Det är inte helt ovanligt med små vurpor och stavbrott när man i sin iver över att komma fram vill lite för mycket.
För de allra flesta innebär dessa ca 3 km de klart långsammaste i loppet och för mig tog en av dessa ca 21 minuter mot en mer normal km som tar ca 4 minuter.
Under Öppet spår kan man starta när man vill mellan kl. 07:00-08:30 även om de flesta väljer att starta så tidigt som möjligt för att ha fina spår.
Tiden tas dessutom inte förens man passerat startlinjen och trängseln är betydligt mindre än under ett Vasalopp.
Min egna tid till första kontrollen i Smågan skiljde ca 10 minuter mellan loppen och då startade jag från led 5.
Adderar man på de minuter det tar att komma fram till startlinjen och sedan den trängsel med omkörningar under hela loppet så kan man åka betydligt fortare under ett Öppet spår om det är samma förhållanden i övrigt.
Just väder och vind är svårt att påverka och något jag själv blev överraskad av då det påverkar sluttiden så mycket.
De kloka säger att man skall jämföra placeringar och så är det självklart men man vill ju gärna ha en ”bra” tid.
Om man kollar seedningstabellen kan man konstatera att det skiljde 45 minuter mellan söndagens och måndagens lopp för att komma i led 1.
Detta alltså på 2 lopp som kördes dagarna eftervarandra! Så mycket betyder alltså förhållandena…..
Fördelen med att köra det ”riktiga” Vasaloppet då är enligt mig att det alltid finns ryggar att gå på men framförallt folkfesten och det faktum att det är en tävling.
Det händer mer utefter bansträckningen, media är där och nära och kära kan i viss mån följa loppet från TV soffan.
Hela arrangemanget är oerhört proffsigt och logistiken med väskor, överdragsklädsel, dusch och mat löper väldigt smidigt.
2018 går till historien som ett ganska långsamt lopp och segertiden för eliten var ca 30 minuter långsammare än i fjol och återspeglar hur tufft det var i spåren.
För motionärer påverkade förhållandena än mer och under söndagens öppna spår upplevde jag det ännu mer slitsamt och rejält mycket tyngre pga. kylan som stundtals var närmre -30 grader.
Ni som tänker er köra för upplevelsen råder jag att köra Vasaloppet medans om ni jagar en bra tid kör först ett seedningslopp eller börja med ett Öppet spår.
Alla loppen under hela Vasaveckan körs i klassisk stil utom nattvasan där man får skejta.
Eliten kör utan fästvalla och åker på blanka skidor och får som ni säkert sett staka även i de branta uppförsbackarna.
Detta åksätt börjar leta sig nedåt bland elitmotionärer och den stora fördelen är att man får ett bättre glid då vallan inte bromsar.
Patrik Petersson var snabbaste ALK:are och åkte från led 1 (ledet efter eliten) in på en mycket fin 330:e plats med en tid på 05:07:56.
Jag lyfter i övrigt inga individuella prestationer i denna rapport men ni som är intresserade av resultat gör gärna en sökning på länken nedan:
http://results.vasaloppet.se/2018/?_ga=2.8542453.1971673151.1520333313-2045761770.1517402841
Vid knapparna Andreas Berg